"Ақмола облысы білім басқармасының Степногорск қаласы бойынша білім бөлімінің Степногорск қаласындағы Абай Құнанбаев атындағы № 6 мектеп – гимназиясы" коммуналдық мемлекеттік мекемесі
"Ақмола облысы білім басқармасының Степногорск қаласы бойынша білім бөлімінің Степногорск қаласындағы Абай Құнанбаев атындағы № 6 мектеп – гимназиясы" коммуналдық мемлекеттік мекемесі

Біз әлеуметтік желілердеміз

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Мектеп оқушыларына жоғары сапалы тамақтануды ұйымдастыру тәртібі мектеп асханасында

Мектеп әкімшілігі оқушыларға ыстық тамақ ұйымдастырады, асхананы жалға алушы «Денсаулық сақтау министрінің 16.08.2017 ж. No611« Білім беру объектілеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар »бұйрығының талаптарына сәйкес қоғамдық тамақтану бөлімінде сапалы және қауіпсіз тамақпен қамтамасыз етеді.

 

Мектеп әкімшілігі оқушыларды тамақтандыру кестесін жасайды, асханалардағы кезекшілікті қамтамасыз етеді және оқушылардың тамақтануын есепке алуға жауапты адамдарды тағайындайды, сонымен қатар: - тамақтану бөлімшесінің санитарлық жағдайын; - қазіргі заманғы дизайн талаптарына және мектеп эргономикасына сәйкес тамақтандыру блогының эстетикалық дизайны; - өнімді арнайы контейнерге тиісті контейнерге жеткізу ережелерін сақтай отырып, уақытында жеткізу; - қоймалардағы өнімнің дұрыс есебін және өнімді шығаруға қойылатын талаптардың уақытында жасалуын; тамақ өнімдерін сақтау шарттары мен сату мерзімдерін сақтау; - тағамдық блокқа түсетін тез бұзылатын тамақ өнімдерінің сапасын бақылау журналындағы жазбалардың толықтығы; - дайын тағамның сапасын бақылау үшін бас тарту журналында жазбаларды жүргізу, шикізатты енгізудің толықтығы; - тағам өнімдерінің орналасу сызбасы бар тағамдардың картотекасының болуы және оларды тамақ жұмысшыларының қолдану заңдылығы;


Мектептің медициналық қызметкері: күн сайын дайын тағамдардың сапасына органолептикалық бағалау жүргізеді, ыдыс-аяқтар мен аспаздық өнімдердің органолептикалық бағалауын қабылдамау журналына жазбалар енгізеді және оны оқушыларға беру мүмкіндігін қарастырады; - мезгіл-мезгіл қабылдамау комиссиясын өткізеді (оның құрамы мектеп әкімшілігінің бұйрығымен анықталады) өнімдерді төсеудің және дайын тамақтанудың шығуын тексереді; 7 - күнделікті сынамалардың іріктелуі мен сақталуын бақылауды қамтамасыз етеді; - ата-аналар мен басқа бақылаушылардың тілектері мен шолуларының журналындағы жазбаларды зерттейді.

«Жалға алушы»: - бекітілген мәзірге сәйкес студенттерге ыстық тамақ ұйымдастырады; - қолданыстағы) санитарлық ережеге сәйкес сапалы және қауіпсіз өнімді жеткізеді; - қолданыстағы санитарлық-эпидемиологиялық ережелер мен қоғамдық тамақтану орындарының ережелеріне сәйкес үй-жайлар мен жабдықтардың тиісті санитарлық жағдайда ұсталуын қамтамасыз етеді; - сатылымға келмейтін көрінісі бар және ақаулары бар өнімдерді өз есебінен ауыстырады, егер ауыстыру мүмкін болмаса, мұндай өнімді өндірушіге немесе бөлшек сауда желісіне қайтарады;

 

тез бұзылатын өнімді сақтаудың, сатудың белгіленген санитарлық-эпидемиологиялық ережелері мен нормаларының, мерзімдері мен шарттарының сақталуын қамтамасыз етеді; - ассортимент тізімі бойынша өнімнің қол жетімділігін қамтамасыз етеді; - санитарлық тазартудан өткен өнімдерді контейнерлерге жеткізуді жүзеге асырады; - жеткізілген өнімді тасымалдау тамақ өнімдерін жеткізумен айналысатын мекемеге санитарлық-эпидемиологиялық қорытынды болған кезде лизинг алушының немесе жеткізушінің көлігімен жүзеге асырылады.


«Аспазшы»: - азық-түлік өнімдерін сақтау шарттары мен сату шарттарының сақталуын қамтамасыз етеді; - ыдыс-аяқ дайындау кезінде технологиялық карталарды қолданады, өнімді суық өңдеу ережелері мен тағамды дайындау технологиясын сақтайды; - күнделікті сынамаларды таңдау мен сақтауды қамтамасыз етеді; жеке және өндірістік гигиенаны сақтайды.

Тамақ берерде сатушылар тамаққа қолдарымен тигізбеуі керек. Ыдыс-аяқтарды үлестіру кезінде сіз белгіленген тізімдемені пайдалануыңыз керек.

 

Ата-аналар баласының бүгін не жегенін білуі үшін мәзірлер күнделікті «Дұрыс тамақтану» бұрышының жанындағы көрнекті жерде орналастырылады. Мәзір - оқушылар мен ата-аналарға арналған ақпарат, сонымен қатар асхана бағдарламасы. Мектеп асханаларында циклдік мәзірді қолдану ұсынылады, бұл мектеп оқушылары тамақтанудың ғылыми ұйымдастырылуын едәуір дәрежеде көрсетеді. Мәзірде әртүрлі тағамдар болуы керек, оларды жиі қайталамас үшін төрт апталық мәзірді қолданған жөн. Төрт апталық Иенің болуы сізге: - жоспарланған жеткізілімді, өнімдердің дұрыс таралуын және ас үй қызметкерлерінің орналасуын қамтамасыз етуге; - тамақтандыру бөлімшесінің жұмысын жеңілдету және тағамның дұрыс дайындалуына бақылауды жақсарту; - тағам түрлерін көбейту арқылы тамақтануда монотондылықты болдырмаңыз; - тағамның қажетті химиялық құрамы мен калориясын қамтамасыз ету.

 

Жаңартылған күні: 05.01.2021 14:53
Құрылған күні: 05.01.2021 14:53

Текст